Dragonu AK47 este un cântăreț de rap din România, care a devenit cunoscut ca membru al formației Specii împreună cu Chimie.

Dragonu AK47, pe numele său real Dragoș Tudorache , s-a născut pe 13 octombrie 1985, în Bârlad. Ajunge la facultate, urmându-și visul de a deveni un celebru B-Boy. Apreciind foarte mult muzica rap, dădea freestyle-uri cu prietenii săi, mai mult pentru a se amuza cu aceștia după. Conjunctural, gașca de B-Boy ajunge la un concurs de battle de la care lipsea unul din concurenți. Încurajat de tovarășii cu care venise, Dragonu’ AK47 urcă pe scenă. Și câștigă. De aici pornește cariera sa de concurent la battle-uri, urmând ca în aceaste circumstanțe să-l cunoască pe AFO și să formeze Atacuri Verbale, prima trupă de freestyle, care concertează și strânge multă lume pasionată de acest tip de manifestare hip-hop prin țară. În 2008, formează, alături de Chimie, Specii (la care se adaugă, mai târziu, gAZAh), o trupă unită de pasiunea pentru droguri și viață de stradă.

După două albume lansate în colaborare cu Kazi Ploae, Specii se ceartă cu acesta (deși multă lume susține că situația ar fi invers) și lansează, în sfârșit, propriul lor album, în 2011, făcut după ”filmul” lor: ”Ușile Vol. 1”. Albumul este foarte bine primit, iar băieții pleacă să concerteze în țară, promovându-și albumul. La momentul acesta, toți erau drogați aproape non-stop, trecând prin prafuri legale, ketamină, iarbă și alcool de dimineața până seara. Într-un final, acest stil de viață îi prinde din urmă, cei trei certându-se și povestea Specii luând sfârșit. Acesta este momentul în care Dragonu’ AK47 decide să se opună hăului în care cădea și să facă niște schimbări.

După ce dormise pe străzi sau în apartamente alături de mult prea mulți alți ocupanți, își pierduse banii și mințile prizând, fumând sau injectând și schimbase anturajele proaste ca pe șosete, ajutat și ghidat de prietenul său, Cedry2k, Dragonu’ AK47 se retrage la țară, alături de logodnica sa, după care, la mănăstire. Se lasă de fumat, de băut și de droguri și se căsătorește, pregătit să schimbe și mesajul muzicii pe care o transmite: de la distructivă, la constructivă.

Haarp Cord

Înființează Haarp Cord-ul, alături de Sișu, Pacha Man și Cedry2k, și, spre sfârșitul lui 2011, își lansează primul EP solo, ”Adio 47 Omul Vechi”, material despre care spune că reprezintă o metaforă pentru închiderea unui capitol din viața lui de care nu e mândru. EP-ul conține un intro, un outro și șapte piese. Printre colaboratori se numără prietenul său, Cedry2k, doi artiști ce urmau să ajungă nume importante în rap-ul românesc în foarte scurt timp, și anume Flou Rege și DJ Al*bu, nume importante deja, ca Subsemnatu’ și Vlad Dobrescu, dar și prieteni vechi ca Ursacian sau DJ Limun. Personal, materialul mi se pare slăbuț. Nu în sensul că nu-mi place, cât în sensul că e supra-apreciat. Instrumentalele nu sunt extraordinare, iar versurile nu excelează prin nimic deosebit. Nici măcar mesajul ce se voia a fi transmis nu l-am regăsit în album. Ba mai mult, EP-ul pare mai mult o colecție de melodii ce te duc cu gândul mai mult la gangsta rap-ul american decât la ”o redefinire”. În sfârșit, una peste alta, materialul poate fi o audiție interesantă, mai ales că e scurtuț, dar nu îl consider de refeință pentru rap-ul românesc sau Dragonu’ AK47.

În 2012, Haarp Cord e la un pas de destrămare. Sișu este din nou arestat, iar Pacha Man se ceartă cu Cedry2k și Dragonu’ AK47. Cu toate acestea, cei doi îl cooptează pe Carbon în proiect pentru al doilea album, care este lansat în vară. Și doar câteva luni mai târziu, apare al doilea EP al lui Dragonu’ AK47, ”Dagoș V’o Dă”. Spre deosebire de materialul precedent, acesta are numai 7 piese, dar pare mult mai atent lucrat și ar putea reprezenta ”evadarea” care ar fi trebuit să fie sugerată de EP-ul precedent. Melodiile sunt mult mai personale, versurile, mai atent lucrate, iar instrumentalele sunt mult mai ”grele”. Colaboratorii se limitează la prietenii vechi, Cedry2k, Flou Rege, DJ Al*bu, Chimie și gAZAh și noul anturaj, reprezentat de Johnny King sau Stress, dar și clasici, ca Grigo de la Chronic. Melodii ca ”Muzica Nașe Monștrii” sau ”N-o să mai Fiu Niciodată un Drogat” reprezintă un atac evident la trecutul propriu, scoțând în evidență toate greșelile pe care le făcuse, iar ”Speciial” va rămâne o piesă specială pentru toți fanii Specii îngrijorați de cearta celor doi MC.

În sfârșit, după un an de concerte, Dragonu’ AK47 se bucură de ieșirea lui Sișu din închisoare, în 2013, pentru a relua proiectul Haarp Cord, alături de Tecko Starr și Stress. Albumul este lansat în toamnă, iar anul viitor, în 2014, apare al treilea EP solo, cu un titlu foarte sugestiv: ”Anul Dragonului”. Momentan, Dragonu’ AK47 a hotărât să părăsească Haarp Cord și să se concentreze pe cariera solo.

Discografie

2009 – Kazi Ploae si Specii – Amenintarea Maimutei

2010 – Kazi Ploae si Specii – Imperiul Lianelor

2011 – Specii – Usile Vol. 1

2011 – Dragonu AK 47 – Adio 47 omul vechi

2011 – Haarp Cord – Dragoste Sau Frica

2012 – Dragonu AK 47 – Dragoș V’o dă

2012 – Haarp Cord – Vremurile din urma

2013 – Haarp Cord – Ziua I

2014 – Dragonu AK 47 – Anul Dragonului

2015 – Dragonu AK 47 – Best of