304591_980

Înainte ca hip-hop-ul să devină o cultură populară, o colecție de filme a ajutat la răspândirea „elementelor esențiale ” din această lume unei audiențe largi. Cu cât hip-hop-ul a devenit mai popular, filme de genul acesta au fost produse mai des. Unii dintre artiști au rămas la filmele „tradiționale hip-hop ” în timp ce alții au „evadat ” din acest teritoriu și au acceptat diverse roluri încercând să devină mai populari.

Mai jos se află o listă de filme cu și despre hip- hop, dar și filme cu artiști celebrii din lumea hip – hop-ului :

    1. Începem lista cu cel mai recent film apărut din categoria „Filme cu și despre hip – hop ”, Straight Outta Compton (2015). Acesta spune povestea unuia dintre cele mai puternice grupuri muzicale din America şi nu numai, N.W.A., cei care au devenit legende ale muzicii rap aproape peste noapte. Versurile lor pline de furie şi de-o sinceritate brutală au adus atât faimă şi bani membrilor grupului cât şi probleme din partea autorităţilor care voiau să le închidă gura, chiar şi cu forţa dacă era nevoie. Filmul prezintă începuturile dificile ale celor ce au pus bazele grupului N.W.A. şi continuă cu conflictele pe care le-au înfruntat şi au ajuns să devină o voce puternică pentru cei care s-au simţit opresaţi de către autorităţi.Straight_Outta_Compton_poster
    2. Notorious (2009) spune povestea pe viață și pe moarte alui Notorius B.I.G.(a.k.a. Christopher Wallace), care a venit direct din Brooklyn să ia pe sus lumea Hip-hop-ului.
      Investigând imaginea mitică a rapper-ului, la 11 ani după moartea sa tragică, Notorious revelează vârfurile şi abisurile călătoriei tumultoase şi prea scurte a unui tânăr uluitor de talentat şi teribil de ambiţios. Poveştile, de un adevăr crud şi cu imagini extrem de vii, au devenit emblematice pentru o întreagă generaţie confruntată cu o realitate brutală, care visa la o evadare din ghetou.

notorious_xlg

             3. How High (2001) arată cum Silas (Method Man) și Jamal (Redman) îl pierd pe cel mai bun prieten al lor, Ivory, în cadrul unei încăierari din cauza drogurilor. Dupa moartea acestuia, ei îi folosesc cenușa pentru a crește o plantă prin care țin legătura cu spiritul lui Ivory. Cu ajutorul acestui drog puternic, ei vor ajunge la Harvard. Deși viața lor în facultate nu diferă prea mult de cea de pe vremea când erau acasa, ei reușesc să se distreze și să le schimbe viețile studenților din ligă. Într-un final, resursele plantei se risipesc, lăsându-i pe cei doi să se descurce singuri într-o facultate de prestigiu.

how_high_2001_580x861_376161

             4. 8 Mile, un film văzut și apreciat de majoritatea fanilor de muzica hip- hop ,  este povestea unui tânăr rapper alb pe nume Jimmy “B-Rabbit” Smith Jr. (Eminem) care trăiește în anul 1995 în orașul Detroit, Michiganîncercând să se lanseze într-o carieră de cântăreț rap, muzică dominată de negri. Contrar credinței populare, filmul nu detaliază viața din Detroit a lui Eminem, ci viața medie a unui rapper din Detroit, așa cum a declarat Eminem în interviuri. În ciuda acestui fapt, filmul este considerat a fi semi-autobiografic.

8-Mile

             5. Tupac: Resurrection (2003) în care Tupac își spune dramatica poveste a vieții. Narat în intregime de el, acest film important este singurul realizat în colaborare cu mama lui, Afeni Shakur, și, de asemenea, singurul film în care sunt prezentate muzica și electrizantele concerte live ale lui Tupac. Tupac Shakur și-a croit drum din ghetou, a luptat pentru faimă și bogăție și a devenit cel mai bine vândut artist de hip-hop al tuturor timpurilor. A fost un om introspectiv și sensibil, care a vorbit cu vocea necenzurată a adevarului.
În timpul scurtei sale vieți, a reușit să impresioneze milioane de oameni din toate colțurile lumii. Influența sa și rolul important pe care l-a jucat au cunoscut o curbă ascendentă de la moartea lui șocantă și prematură.

large_e8HGKa3xN35yVsBEHfvVS8ywiPb

             6. Get Rich or Die Tryin’ (2003)este debutul comercial al rapperului 50 Cent. Supraviețuind unui schimb de focuri aproape fatal, Marcus (50 Cent) povestește despre viața sa, un copil orfan de pe străzile din Bronx care-și lasã mai târziu amprenta în comertul cu drogurile, fãcând echipã cu un individ fost condamnat  în încercarea de a deveni un rapper de succes. Aceastã poveste captivantã, este bazatã pe viața realã a lui 50 Cent.

Keyart for Get Rich or Die Tryin'

7. Un alt film cu 2pac este Juice (1992), care spune povestea a patru tineri din cartierul Harlem. După ce află că prietenul lor a fost ucis într-un bar, Q, Bishop, Raheem și Steel încep să lipseasca de la școală. Dar Bishop crede ca ei nu au tupeu, nu au gustat sângele și nu își respectă deloc prietenul. Ei trebuie să se răzbune. Pentru a căpăta curaj, ei dau o spargere într-o alimentară unde totul decurgea bine, până când Bishop îl împușcă pe vânzător fără nici un motiv. Ei fug până într-o alee întunecată unde Raheem îi cere pistolul lui Bishop, dar acesta refuză și în urma încăierării, Raheem este impușcat mortal. Numai două persoane mai știu cine e adevăratul vinovat, iar acum Bishop vrea să îi elimine pe toți.

MPW-16164

8. Un film cu multe nume mari din hip-hop ca Dr.Dre, Snoop Dogg, Dj Pooh, Xzibit, Ludacris, este The Wash (2001), o comedie hip-hop care se învârtește în jurul unei spălătorii de mașini, o răpire cu cântec și doi țicniți care se străduiesc să scoată un ban din piatră seacă . La spălătorie mai apar în trecere, dar memorabil, Eminem, Kurupt și Shaquille O’Neal.

A70-13564