Specii
a fost o trupă de hip hop din România ce i-a avut în componență pe Dragonu’ AK47 (Dragoș Tudorache), Chimie (Mihai Adamescu) și gAZAh.

Specii s-a format în anul 2008, când Dragonu’ AK47 și Chimie se întâlnesc și descoperă că amânurora le placea hip hop-ul și bineînțeles, drogurile, subiect des întâlnit în piesele acestora. Cei doi artiști încep să lucreze la albumul Ușile Vol. 1, care urma să fie lansat abia 3 ani mai târziu, în 2011. Între timp, Dragonu și Chimie îl întâlnesc pe Kazi Ploae, cu care scot două albume: ”Amenințarea Maimuței și ”Imperiul Lianelor”. Ulterior, gAZAh se alătură trupei abia în anul 2010.

Amenințarea Maimuței”, primul album al trupei Specii, lansat în 2009 împreună cu Kazi Ploae conține 11 piese și un freestyle. Pe album întâlnim colabărări cu Brugner, raku, ADN și DJ Limun. Instrumentalele pieselor sunt influențate de muzica EDM, iar mesajul pieselor este abstract, în fiecare piesă găsindu-se mesajul despre droguri. Pe album se poate observa cel mai mult stilul și influența lui Kazi Ploae.

Tracklist

01. Amenințarea maimuței (Produsă de Kazi Ploae)
02. Ultimul golan (Produsă de Sagace)
03. Maimuțe de stradă (cu DJ Limun) (Produsă de Sagace)
04. Nichifor Solitaru’ (Produsă de Kazi Ploae)
05. Hotelul pentru scriitori netrebnici (cu DJ Limun) (Produsă de Phossilah)
06. 4 ziua (prod. Vitreg)
07. Robo-sapiens (prod. Silent Strike)
08. Catacombe (cu Raku si Brugner) (prod. Kazi Ploae)
09. Nichifor Solitaru partea 2 (prod. Kazi Ploae)
10. Răbdare (cu ADN) (prod. Bean si Kazi Ploae)
11. Îndepărtare (prod. Silent Strike)
12. Valium (prod. Kazi Ploae)

Imperiul Lianelor” este următorul album al trupei Specii, tot împreună cu Kazi Ploae, album la care a lucrat și gAZAh, alăturându-se trupei în anul 2010, anul în care a fost lansat albumul. Cei patru artiști au colaborat cu Silent Strike, Bean MC, DJ Limun, Ursacian și Rufi, iar albumul conține 15 piese. La fel ca ”Amenințarea Maimuței”, albumul este caracterizat de sound-ul experimental electronic, dar mesajul este mai profund, filozofia fiind îmbinată cu mesajul despre droguri. Spre deosebire de ”Amenințarea Maimuței”, pe ”Imperiul Lianelor” putem observa mult mai clar stilul fiecărui artist.

Tracklist

01. Portal (cu Bean)
02. Simon Adebisi
03. Demonilor (cu Limun)
04. Capcana
05. Investigații (cu Silent Strike)
06. Incotro – Bruiaj 1 (cu Bean si Ursacian)
07. Transmisii de pe nava mamă
08. De baieti, numai de bine (cu Lore si Rufi)
09. Matematica metaforei
10. Patria
11. Nocturna Digitala (cu Bean)
12. Mantra – Bruiaj (cu Bean)
13. Monstruos
14. Pamantul emana (cu Bean)
15. Imperiul Lianelor (cu Bean si Silent Strike)

În acea vreme, Specii și Kazi Ploae erau deja cunoscuți în lumea hip hop-ului, datorită stilului unic pe care îl promovau, de la  sound-ul experimental electronic, până la mesajul despre droguri. Tot mai mulți tineri se regăseau în muzica lor, deoarece perioada în care Specii a fost în top coincide cu perioada Spice Shop-urilor. Specii puteau fi carecterizați în câteva cuvinte: psihedelici, trippy și bineînțeles, unici.

După ceva timp, Kazi Ploae se ceartă cu ceilalți membri Specii, așa cum se întâmplase și cu Hades Records și Facem Records când artistul s-a lansat în lumea muzicii.

După acest incident, Specii lansează, în anul 2011, ”Ușile Vol. 1”, album pe care și l-au propus să îl lanseze încă din 2008, de la înființarea trupei. În același an, neînțelegerile dintre membrii iau amploare, proiectul Specii luând sfârșit. Cei trei membri rămași (Dragonu’ AK47, Chimie și gAZAh) o iau pe cărări diferite: Dragonu intră în trupa Haarp Cord, lăsând total la o parte mesajul despre droguri și concentrându-se pe religie, lansându-și totodată și cariera solo, iar Chimie și gAZAh se concentrează, de asemenea, pe cariera solo. Fanii au tot sperat că cei trei se vor reuni la un moment dat și proiectul Specii va reînvia, dar nu s-a întâmplat încă acest lucru și probabil că nici nu se va întâmpla prea curând, din cauza stilului total diferit al artiștilor în prezent.

Ușile Vol. 1” conține 28 de piese, un intro, un outro și un interludiu. Printre colaborări se numără aceiași Bean MC, DJ Limun sau Ursacian, dar și ”nume grele” ca Aforic, raku sau Cedry2k, precum și necunoscuți ca Brio, El Nino (necunoscut la vremea aceea) sau DJ Borak. Sound-ul este de data aceasta unul dark, trippy. Mesajul despre droguri revine în forță pe acest album, flow-ul și instrumentalele fiind ireproșabile.

Tracklist:

01. Intro (live 8 11 2008)
02. Special k house (cu DJ Limun)
03. Anticarul (Abreak ad habra)
04. La porţile Israelului
05. Ispita
06. VIP (cu Brio)
07. Abdullah (cu Aforic si Ursacian)

08. Făuritorul de chei
09. Propriul schelet
10. Dia’gnoza
11. Maşina timpului
12. Noi toţi (cu Ursacian si El Nino)
13. Sin city
14. Farmacia de la colţ
15. Numărul 1 (cu DJ Limun)
16. Succes (cu Bean)
17. Oscilay
18. Big bang (cu Raku)
19. Boomba
20. Vezi
21. Doru
22. La nebuni (cu Ursacian)
23. Şah (cu Cedry2k si DJ Borak)
24. Candy 2

25. Outro

Bonus

26. Dubgonu
27. Sesiune pe Mulatu
28. Spiridusu
29. E cam aşa manca’
30. Interludiu
31. Şerpii

Artwork-urile celor trei albume sunt excepționale și descriu perfect atmosfera și tematica albumelor.

Deși amândoi menționau și aspectele negative ale consumului, cum ar fi dependența de alcool sau hepatita, cu care fuseseră diagnosticați amândoi, tinerii rămâneau în minte cu plăcerea de a fuma iarbă, a se injecta cu ketamină sau a trage Magic. Amândoi, actualmente, condamnă mesajul pe care-l promovau cu 3 ani în urmă, motiv pentru care unele piese/freestyle-uri Specii nu se mai pot găsi pe YouTube. Mai multe despre Dragonu’ AK47 și Chimie, individual, veți găsi în curând în categoria Artiști a site-ului nostru.

Specii sunt o poveste, chiar dacă Brigada Liniște sau Special K House s-a destrămat, cei trei fac muzică în continuare, s-au împăcat și sunt, din nou, prieteni. Au crescut muzical extraordinar în numai 3 ani. Și, din fericire, s-au trezit la realitate până nu a fost prea târziu.

Mai jos aveți trei playlist-uri unde puteți asculta materialele trupe Specii. 

Audiție plăcută!