Tupac Amaru Shakur (n. 16 iunie 1971 – d. 13 septembrie 1996), cunoscut sub numele de 2Pac, Makaveli sau doar Pac, a fost un artist american renumit pentru stilul lui de rap și muzica sa, cariera de actor, poezii și activitatea socială. Este inclus în Guinness Book of World Records ca fiind rapperul cu cele mai multe vânzări de albume din lume, peste 120 de milioane, 65 de milioane doar în America. Majoritatea cântecelor lui Tupac sunt despre viața grea din ghetouri, rasism, problemele din societate, și, uneori, insulte adresate altor rapperi. Tupac este cunoscut pentru susținerea egalității rasei și egalitatea economică, cunoscut de asemenea și pentru descrierea în detaliu a violenței, abuzul de droguri și conflicte cu legea. Mulți îl consideră ca fiind cel mai mare rapper al tuturor timpurilor.

Și-a început cariera de rapper în anul 1990 când a înregistrat prima sa melodie cu ajutorul grupului vocal „Digital Underground”. Mai târziu a fost lansat primul său album și anume „2Pacalypse Now” care i-a adus foarte multe critici din cauza limbajului agresiv.

În 1993, Tupac formează grupul „Thug Life” împreună cu câțiva prieteni de ai săi: Big Syke, Macadoshis, fratele său vitreg Mopreme Shakur și Rated R. Grupul a lansat primul și ultimul lor album Thug Life Vol. 1 pe 26 septembrie 1994. Conceptul „Thug Life” în viziunea lui Tupac era o filozofie pentru viață. A dezvoltat cuvântul în The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody. El a definit cuvântul thug nu ca un criminal, ci ca un om care este stabil, care își știe puterile, care își face viața lui și este mândru de realizările sale.

Tupac Shakur și-a început cariera de actor cu filmul „Juice” din 1992, unde interpreta un adolescent pe nume Bishop. Filmul a fost foarte bine văzut, criticii spunând că Bishop este un personaj complex și reprezintă o parte din adolescenții din ziua de astăzi. În 1993, a jucat în filmul „Poetic Justice”, alături de Janet Jackson, jucând în rolul unui postaș pe nume Lucky. Se zvonea că rolul fusese scris de fapt pentru Ice Cube. În 1994, Tupac a jucat în filmul „Above The Rim”, un film dramatic despre baschet, unde el joacă rolul unui traficant de droguri. În 1996, Tupac a filmat filmul Bullet, care a fost lansat la câteva luni după moartea sa. În acest film, Tupac joacă rolul lui Tank. Următorul său film a fost Gridlock’d, lansat tot la câteva luni după moartea sa, jucând rolul lui Ezekiel ‘Spoon’ Whitmore. În 1997, a fost lansat ultimul film a lui Tupac, numit „Gang Related”, unde joacă rolul unui detectiv corupt pe nume Rodriguez.

În noaptea de 30 noiembrie 1994, cu o zi înainte de judecarea sa din cauza unui presupus atac sexual, Shakur a fost împușcat de cinci ori și a fost jefuit după ce a intrat în camera din Quad Record Studios din Manhattan, New York, de către doi oameni de culoare înarmați, care purtau cagule. Mai târziu Tupac i-a acuzat pe Puff Daddy (P Diddy), Andre Harrell și Biggie Smalls, pe care i-a crezut responsabili de această faptă deoarece considera ca atentatul a fost o consecință a faptului ca el refuzase sa semneze un contract cu Bad Boy, contract pe care Andre Harrell i-l propuse. După spusele doctorilor, Tupac a avut două gloanțe în cap, două gloanțe în vintre și unul în braț. El l-a mai acuzat și pe asociatul său Randy Walker. A ieșit din spital la trei ore după operație, împotriva ordinelor doctorilor, ducându-se la tribunal într-un scaun cu rotile, unde a fost găsit vinovat și a fost închis la penitenciarul din New York.

Pe 30 noiembrie 1995, la exact un an după acest eveniment, Randy Walkers a fost omorât în Queens, fiind împușcat de la mică distanță.

Tupac a intrat în penitenciar pe 14 februarie 1995, la Clinton Correctional Facility. La scurt timp după asta a lansat albumul multi-platină „Me Against The World”. Tupac este singurul artist care a avut un album pe primul loc în Bilboard 200 în timp ce era în închisoare. Albumul a debutat cu numărul 1 în Bilboard 200 și a rămas acolo timp de cinci săptămâni. Albumul a fost vândut în 240.000 de exemplare în prima săptămână, Tupac fiind primul rapper care a atins această performanță. S-a căsătorit cu prietena sa, Keisha Morris, dar căsătoria a fost anulată. În închisoare, Tupac a citit multe cărți de Niccolo Machiavelli, Sun Tzu-Arta Războiului și alte lucrări despre filozofia politică și strategică. A scris și un scenariu numit Live 2 Tell, o poveste despre un adolescent care devine un mare traficant de droguri. În octombrie 1995, cazul lui Tupac era analizat, dar datorită cheltuielilor de judecată nu a putut strânge suma de 1.4 milioane de dolari. După ce a servit 11 luni de închisoare, Shakur a fost eliberat datorită lui Marion ,,Suge” Knight, care a plătit suma cu condiția ca Tupac să semneze cu Death Row.

După ce a fost eliberat, Tupac a semnat imediat cu casa de discuri „Death Row”, formând un grup nou numit „The Outlawz” pe al căror membri i-a introdus în piesa „Hit’em up” care conținea cuvinte jignitoare la adresa rapperului Biggie Smalls și a casei de discuri Bad Boy. Din acel moment cele două case de discuri au devenit rivale până la moartea celor doi.

În februarie 1996, Tupac Shakur lansează al patrulea său album intitulat „All Eyes On Me”, un album dublu, ceea ce l-a făcut primul rapper din istorie care a lansat un album ce conținea două părți. Acesta a fost primul album lansat după venirea la Death Row fiind vândut în 9 milioane de exemplare. Afeni Shakur a recunoscut că Tupac a înregistrat 147 de melodii în acea perioadă, majoritatea melodiilor fiind lansate în albume post-mortem, precum „Better Dayz” sau „Until The End Of Time”.

În perioada încarcerării lui în penitenciarul de maximă securitate Clinton, Tupac a citit și studiat cărțile lui Niccolò Machiavelli și a altor scriitori cunoscuți, preluând astfel pseudonimul de „Makaveli” regăsit în albumul său „The Don Killuminati: The 7 Day Theory”, albumul prezentând un contrast al lucrărilor anterioare. Pe întreaga durată a albumului, Shakur continuă să se bazeze pe temele reprezentate de durere, făcând acest album să prezinte cele mai evoluate idei din cariera sa. Acesta a scris și înregistrat toate versurile în numai trei zile, iar fazele de producție au durat patru zile, rezultând un total de șapte zile pentru completarea albumului. Albumul a fost terminat înainte de moartea sa, acesta punându-și în totalitate amprenta asupra detaliilor. Albumul a debutat pe primul loc și a fost vândut în 663.000 de exemplare încă din prima săptămână.

În noaptea de 7 septembrie 1996, Tupac a fost prezent la meciul de box dintre Mike Tyson și Bruce Seldon ce a avut loc la MGM Grand în Las Vegas. După acel meci, unul dintre asociații lui Suge Knight l-a văzut pe Orlando „Baby Lane” Anderson în holul MGM Grand și l-a anunțat pe Tupac de prezența acestuia, Tupac atacându-l. Cei care erau cu Tupac l-au lovit și ei de asemenea pe Orlando Anderson. Bătaia a fost înregistrată pe sistemul de supraveghere al hotelului.

Cu câteva săptămâni înainte, Anderson și câțiva membrii din Crips l-au jefuit pe unul dintre membrii casei de discuri Death Row într-un magazin de încălțăminte, precipitând atacul lui Tupac. După confruntarea sa cu Anderson, Tupac s-a urcat în mașina lui Suge Knight, o limuzină neagră (BMW 750i), împreună cu membrii grupului „The Outlawz” și gărzile de corp pentru a merge către clubul deținut de Death Row, Clubul 662. La 10:55 pm, mașina a oprit la un semafor timp în care Tupac a fost fotografiat. În jurul orei 23:15, a apărut un Cadillac alb din care s-a tras în mașină lui Suge Knight, gloanțele nimerindu-l atât pe Suge Knight, cât și pe Tupac, cel din urmă fiind grav rănit. După împușcături, Tupac a fost dus la Centrul Medical Universitar din Las Vegas, unde a fost tratat timp de șase zile, dar a murit din cauza problemelor pulmonare. Pe 13 septembrie 1996, la 04:03 am, Tupac Shakur a fost declarat mort. După acestea, corpul lui Tupac a fost incinerat, iar cenușa sa a fost împrăștiată în Oceanul Pacific, o parte din cenușă fiind amestecată cu marijuana de membrii grupului „The Outlawz”. Familia și prietenii au împărțit resturile rămase într-o ceremonie ce a avut loc în Soweto, Africa de Sud. Ceremonia a fost întârziată de la 13 septembrie 1996 la 16 iunie 1997, care ar fi fost a 26-a zi de naștere a lui Tupac.